Αρχική σελίδα » ΔΠΜΣ "ΜΒΑ in Strategic Management and Competitiveness - Στρατηγική Διοίκηση και Ανταγωνιστικότητα (ΣΔΑ)" με 2 ειδικεύσεις » 1η Θεματική Ενότητα

1η Θεματική Ενότητα

Η θεματική ενότητα «Μαθήματα Υποδομής Ι» στοχεύει στην δημιουργία του απαραίτητου υπόβαθρου γνώσεων για διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων που καλύπτουν το φάσμα της χρηματοοικονομικής, διοικητικής και αναπτυξιακής στρατηγικής της λειτουργίας της επιχείρησης. Η ανάπτυξη της ύλης της πρώτης θεματικής ενότητας συνδυάζει την θεωρία με παραδείγματα και με την μελέτη πραγματικών περιπτώσεων και εφαρμογών. Η θεματική ενότητα περιλαμβάνει συνοπτικά τα ακόλουθα γνωστικά αντικείμενα:

Η ύλη της συγκεκριμένης ενότητας έχει ως αφετηρία την εξέταση θεμάτων που αφορούν στρατηγικές διοίκησης των επιχειρήσεων  για την ανάπτυξή τους (υποενότητα «Θεωρία και Πράξη της Διοίκησης των Οργανισμών»). Στο μάθημα αυτό παρουσιάζονται τα κύρια εργαλεία οικονομικής ανάλυσης της διοίκησης των επιχειρήσεων και οργανισμών και παρουσιάζονται πρακτικές εφαρμογές τους. Καλύπτονται τα ακόλουθα αντικείμενα:

  1. Βασικές τρεις αρχές Οικονομικής της Διοίκησης
  2. Ανάλυση Εσωτερικού & Εξωτερικού Περιβάλλοντος Επιχείρησης

Κατόπιν η υποενότητα «Ιστορία των Επιχειρήσεων» αποσκοπεί στη δημιουργία γνώσεων για το πως έχει εξελιχθεί διαχρονικά (1500-2016) ο θεσμός της επιχείρησης στην παγκόσμια οικονομία. Έμφαση δίνεται στη δομή και στη στρατηγική  του θεσμού και πως αυτά καθρεφτίζουν αλλά και ταυτόχρονα καθορίζουν αλλαγές στην ευρύτερη οικονομία. Η Ενότητα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για στελέχη επιχειρήσεων και άτομα που ενδιαφέρονται να αναλάβουν επιχειρηματική Ελλάδα στον σύγχρονο κόσμο. Καλύπτονται τα ακόλουθα αντικείμενα:

  1. Εισαγωγή: Θεματικά και μεθοδολογικά ζητήματα στην παγκόσμια ιστορία των  επιχειρήσεων.
  2. Η εξέλιξη και οργάνωση της επιχειρηματικής δράσης στην διάρκεια της εμπορικής επανάστασης και του μερκαντιλισμού.  
  3. Η εξέλιξη και οργάνωση της επιχείρησης  στην πρώτη βιομηχανική Επανάσταση. 
  4. Η άνοδος των μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεων και η δεύτερη βιομηχανική επανάσταση.
  5. Η  εδραίωση της πολυεθνικής και του διευθυντικού καπιταλισμού.
  6. Η αποδόμηση της πολυεθνικής και οι νέες μορφές επιχειρηματικής οργάνωσης που αναδύονται με την τρίτη και τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.
  7. H ελληνική επιχείρηση από μία διεθνική οπτική: 18ος-21ος αι.
  8. Eπιλεγμένα case studies: εργασία   
  9. Επίλογος. Συμπεράσματα και διάλογος με την θεωρία

Τέλος, στην υποενότητα «Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων» θα πραγματοποιηθεί μελέτη των εννοιών, του περιεχομένου και των σύγχρονων εξελίξεων της Στρατηγικής Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων. Καλύπτονται τα ακόλουθα αντικείμενα:

  1. Ανάλυση και Περιγραφή Θέσεων Εργασίας
  2. Προγραμματισμός Ανθρώπινου Δυναμικού
  3. Προσέλκυση Εργαζομένων
  4. Επιλογή Προσωπικού
  5. Εκπαίδευση Ανθρώπινου Δυναμικού
  6. Αξιολόγηση Εργαζομένων
  7. Συστήματα Αμοιβών
  8. Διοίκηση Αλλαγών και ο Ρόλος της Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων
  9. Εσωτερική Επικοινωνία